Trätornas Träsk

Revival om
Hornborgasjöns Öden i Skara

[Bjellum.se] Uppåt ]

 

Hornborga Kultur arrangerade en kväll med en revival av teatern ute vid Hornborga kapell under en kulturvecka 2000 sponsrad av Sparbanksstiftelsen i Skara.

Presskonferens Kapellet Hornborga den 7 augusti kl 1030

Inte bara Hornborgasjön med sina fåglar utan även socknarna däromkring med allt vad de har att erbjuda skall locka besökare till Hornborga socken. Vi vill förutom att prata om Hornborgasjön även berätta om den fantastiska bygden och människorna runt den. Men visst har sex misslyckade sänkningar av sjön styrt och ställt i bygden. Under en vecka i mitten av augusti, mellan den 12 och 19 augusti, gästas det nu bevarade gamla Missionskapellet mitt i Hornborga Överby av sötvattensforskare, artister, musiker, lokalhistoriska forskare och museifolk. Alla med material, som skall visa besökaren vad gott bygden har att bjuda.

Dragplåstren framför andra blir guldkornen ur Länsteaterns uppsättning av Trätornas Träsk från 1999, bygdens egen musikteater. Artister som medverkade i just Trätornas Träsk skall framföra godbitarna därifrån - en revival som det numera heter.

Här möter vi musikskaparna Per Larsson och Susanne Lind omgivna av Eva Ahlgren och Ingahlill Wagelin, som redan börjat repetera sitt framträdande.

"Det skall bli underbart att tillsammans med övriga musiker återknyta kontakten med denna härliga uppsättning" säger Ingahlill och nynnar på "När sångsvanen guppar ... då är människan lycklig", ett av ledmotiven i uppsättningen.

Senare samma tisdagskväll återkommer Karpaterna från Malmö och välkända Susanne & Louise att framföra en egen folkmusikkonsert.

"Jag kan bara inte låta bli att arrangera en sådan här vecka, där vi visar vad bygden kan bjuda, framförallt som vi nu har en lokal med ett så viktigt lokalhistoriskt budskap som detta 130 åriga Missionskapell", säger en strålande lycklig Kapellmästaren i ett enda andetag. "Jag ser särskilt fram emot Lars Hjertners och Per Larssons framförande av den mustiga "Jag heter Merliiin...." säger Anders med glimten i ögat.

Under kulturveckan bjuds inte bara musik, vi kommer även att låta tre sötvattensforskare berätta om tillståndet i sjön. Först ut är professor Sven Björk, som svarade för utredningen, som kom på 70-talet, och docent Siegfried Fleischer. Båda har under 30 år genom idogt provtagande följt sjön, och här vid sjökanten berättar de om sin patient. Gasen i botten för Hornborgasjön mot vaddå, kompost eller fågelsjö? Vill Du veta mer är du välkommen på söndag respektive tisdag eftermiddag.

Vidare kommer forskaren Per Lundgren att berätta om hur sjön har behandlats under de senaste åren i de konflikter som nu har 200- åriga anor. För tro inte att kläknamnet Trätornas Träsk har blivit etablerat för inte.

Susanne Lind återkommer på torsdagskvällen tillsammans med sina folkmusikelever Kristin Svensson och Lisa Larsson från musikgymnasiet i Skövde. De presenterar musik från Hornborgasjöns egen folkmusiktradition med låtar, som är upptecknade från Råcka Pär, Spele Jonas, Brinken, Einar Dahlqvist och Paul Lundh. Än en gång kommer deras musik att locka till glädje. Hur språket lät förr kommer Kerstin Norén och Hanna Biljer att berätta en annan av kvällarna.

Kärragårdarnas historia skall belysas som ett exempel på hur historien och myndigheterna farit fram med människorna i bygden från 1600-talet och framåt. Gårdens vidare öden är nu i händerna på Naturvårdsverket.

Att förbigå traktens många qvarnar skulle vara att försumma en viktig del av vardagslivet förr. Att vi tar upp dem är ett led i försöket att bevara en av de hotade.

Länsmuseet kommer att berätta och visa det senaste i museiväg: en levande museigård i vardande. Ett sätt att hejda tiden och låta oss begrunda livet och lunken på lantgårdarna förr.

Varje generation måste ta ansvar för sin egen tids hembygd, menar Kapellmästaren. Varje generation måste identifiera de objekt, som framtiden skulle sakna om man lät dem försvinna. Bolum och Hornborga är rikt på dylika objekt. Bygdens egen lokalhistorieforskare Hilmer Johansson har säkrat ett material, som gör att bygden kan bli en föregångsbygd när det gäller just att arbeta med och presentera sin lokalhistoria.

En kulturvecka skall förhoppningsvis väcka förståelsen och stoltheten över den egna bygden som brukats och vårdats av tidigare generationer, menar Kapellmästaren. Det ekar i den nu folktomma salen där de bruna bänkarna från förr står prydligt uppradade, flagor i taket vittnar om att lokalen räddades i sista minuten undan regnens och fuktens förintelse. Men invånarna i Hornborga ställde upp när det gällde att bevara kapellet, där deras föräldrar en gång samlades till sång och gemenskap, säger Kapellmästaren innan han stänger igen kapellet för dagen allt medan tornsvalorna svingar sig och bygger bo under takpannorna oberoende av vem som nyttjar byggnaden.

Trätornas Träsk

Senare under kvällen ansluter Länsteatern till Kapellet och genomför en bejublad revival av Hornborgasjöns egen sorgesång Trätornas Träsk. Eva Ahlberg ledde oss genom dess 200 åriga historia, Ingahlill Wagelin tolkade sorgesångerna och Lars Hjertner spelar med hela sin charm fram verkets självsäkra tjänstemän. Bakom lyfter Per Larsson och Karpaterna med Susanne&Louise den underbara musiken, som musikerna själva skapat till denna musikteater. I sanning en sista hyllning till Per Olof Swanberg, som i pjäsen tecknas av rollen Catinka. Veckan hittills har givit vid handen att vad P O Swanberg kämpat mot de senaste 50 åren kunde Dag Norgård med sitt manus och musiken fullfölja på tre underbara musikmånader för drygt 2 år sedan. En stilla förhoppning inför framtiden vore att Hornborgasjön kunde återupplivas med samma självklarhet som ensemblen här i kväll gav prov på.

Musik och skådespeleri ur Trätornas Träsk i kapellet.

Kvällen avslutas med en folkmusikkonsert av Susanne&Louise och Karpaterna och applåderna ville inte riktigt ta slut så där väldigt lätt utan flera extranummer krävdes innan publiken kunde gå ut i sommarnatten efter ett strilande varmfrontsregn. Svalorna under takpannorna hade redan lagt sig att sova och vi hoppas att återse närmaste dagen då Kapellet kommer att bjuda på hur människorna här i bygden förr talade.

Start ]
[underordnad]

april 2013