Flakaberg   
Start ] Uppåt ] [Innehåll]



Stefan har på ett imponerande sätt renoverat den gamla stugan. 

Minnen från förr tärs av tidens tand

Om du inte bara under trantid tar vägen hem norr om Mösseberg, följer du en slingrande väg genom ett välbevarat odlingslandskap. Här kan man skönja hur 1800 talets landskapsarkitekter, som utan utbildning kunde forma en vacker bygd. Mitt i mina funderingar flimrar en grå liten stuga förbi. Jag bromsar, backar och kliver ur bilen mitt i vinterregnet. Här finner jag en grå liten stuga vid vägen med mossa på taket omgärdad av en stenmur. En åldrande grånande apel lutar sig mot huset och ger den en vacker inramning. Vilken tur ! Dörren till stugan är öppen och dubbelvikt i öppningen ser jag syssloman Wennerholm, som hälsar den ensamme höstbesökaren.

Det dröjer inte länge förrän jag har fått stugan historia serverad. Den är en sammanfattning av vår skifteshistoria och vår gammelsvenska fattighistoria. Far och son Lars och Johannes lär ha bott här, men det är också de namn som Wennerholm minns. De tvingades av skiftet att flytta från byn Uppsala, som vi skymtar där mellan träden, bort över vägen till Falkaberget, som ligger mitt där vi står. De två siste innevånaren två systrar flyttar så sent som 1930 till modernare bostad.

Poeten Jönn cyklar förbi här en vårmorgon i sökandet efter inspiration till sin diktning, stannar köper en sammanfallande stuga på direkten för blott 50 kr i syfte att flytta den till Falköpings stad för att påminna stadsborna om deras ursprung. Men det gick inte ! Ugglum vill ha kvar sitt ! Under hembygdsmannens Assar Blombergs ledning och med stöd av en 1931 nybildad förening namnad efter Flakaberget, transporteras stugan en sista gång från Nolgården utmark dit en gång förvisats tillbaka till det egna hemmanet ehuru på annan plats vid vägrenen där det förr fanns en ryggåsstuga. Bygdens murare, snickare, mejerist, skomakare och handlare och bönder ja vad mer behövdes för att då renoverade denna klenod. En hembygdsfest, som man ännu minns i bygden inledde en ny epok i stugans historia, när den fåhövdade intresseföreningen var klara med stugan. Där Flakabergsstugan nu står har förr stått en stuga, där man minns den gammal gumma, som ovetande bjöd en främling på vatten ur sin sedermera berömda brunn. Främlingen visade sig vara Oskar den I.

Men vår stuga åldras och så gör föreningen, initiativtagarna är sedan länge gångna och ersatts av arvingar, som i sin tur märker av åldern. Vi skall en dag försvinna, men stugan vill vi skall stå kvar slutar sysslomannen.

En insyn i stugan som är fint pyntat med gamla möbler, visar att fukten och vatten har farit illa fram med bärande element och räfter. Vassen på baksidan har tärts av en stor björk, som stod på här. Rundstockar och annat material har föreningens åldrande medlemmar redan skrapat fram, men orken att sedan lägga om taket nu efter 70 år och byta rundstocken i taket si det orkar vi inte med. Tänk om man kunde få bygden att hjälpa till som förr drömmer sysslomannen.

Alldeles invid vägen ligger hon i en vägkrök mitt framför ögonen på mig, och bilden av den grå stugan följer med mig på min vidare färd och inom mig växer en stark känsla av att detta smycke måste vi kunna bjuda framtiden på och bevara till de som komma skall.

På uppdrag av föreningen Flakabergsstugan

Flakabergsstugan har nu fått en behövlig ansiktslyftning med nytt tak och putsad skorsten. Vår förhoppning är nu att Falköpings Kommun skall tillskjuta medel till denna anrika förening så att stugan skall kunna minnas om den tid som flytt.

Musik vid nyrenoverad Flakabergsstugan i Ugglum 2002

två artiklar

Flakabergssstugan Ugglum återinvigs Kristi Himmelsfärdsdag 2002 kl. 1400

Grå ligger stugan, men fräsch och fin sedan renoveringen i höstas. Den ligger tätt invid vägen i den fina gamla socken Ugglum. Precis i kröken så att man med dagens tempo knappt hinner uppfatta den. Men en gång stannade självaste kungen och bad om vatten, mer bråttom hade man inte förr. Men det var drygt hundra år sedan.

En gång förfallen återfann Falköpings poeten Jörn stugan under en cykelpromenad runt berget. Stuga två sista innevånarna hade då fått plats på ålderdomshemmet. Falköpings kommun tackade nej till att flytta och bevara den så Ugglums hembygdsman Assar Blomberg med likasinnade startade en förening, som inköpte och flyttade den till nuvarande plats. Detta var på trettiotalet. Nu har föreningens söner, som själva nått en aktningsvärd ålder. Utan det allmännas stöd har renoverat stugan så att den kan pryda vägrenen ytterligare en generation.

Med imponerande arbetsinsatser och med stöd av hembygdssnickaren Stefan Andersson i Broddetorp kan föreningen fira ett återinvigande på Kristi Himmelsfärdsdagens eftermiddag. Kaffekorg tar man med och musiken från förr tryter inte när Susanne Lind letat fram glömda gamla låtar från trakten. Tillsammans med elev som nu lärt bygdens klenoder bjuder hon på ett program under Hornborga Kulturs regi. Återigen vill vi samlas för att hålla det gamla i helgd och levandegöra det som generationer tidigare skapat, menar sönerna från bygden.

En förening bildades på trettiotalet, som genom åren vårdat och helgat stugan. Men vid sekelskiftet nyligen noterades att tiden börjat tära på dess livskraft varför renovering var nödvändig. Nytt tak och nya takstolar och åter kan vi fira hembygdens dag vid den gamla stugan. Det är inte utan en viss stolthet som de nu kan visa upp sin stuga.

Nu ligger hon där och bjuder till eftertanke på det liv, som människorna levde för dryga 100 år sedan. På trettiotalet tog man det första initiativet och stugan klarade nästan ett sekel och nu har barnen till initiativtagarna sett till att bjuda kommande generation något att samlas kring och begrunda. Stanna upp ett tag som kung Oskar gjorde då han bjöds på vatten av den gumma som då bodde i stugan här. Men hennes namn är glömt. Låt oss ändå hedra hennes minne, då hon stum av förundran senare fick veta att det var självaste kungen som steg av och önskade förfriskning från brunnen, som ännu finns att beskåda.

Vi får inte glömma de gamla ty de har så mycket att lära oss och en stuga som denna har mycket att förmedla till dagens människor ty förr tröt inte tiden utan man hade möjlighet att umgås och stanna upp och dricka ett glas vatten ur källan.


Artikel 2

Ugglum I vackert försommar väder på Kristi Himmelsfärdsdag klingade spelmansmusiken från fiolerna vid Flakabergsstugan i Ugglum. Mitt mellan hägg och syren återinvigdes de den nyrenoverade 200 år gamla stugan.

För musiken svarade fiolmusikanten Susanne Lind och nioåriga Maja Christensson. Låtarna var upptecknade 1905 - 1906 efter en spelman i Bolums socken.

Mellan låtarna berättade Hornborga Kultur som är en av initiativtagarna till upprustningen av Flakabergsstugan om låtarna och spelmännen som komponerat dem.

Nytt vasstak. Taket på Flakabergsstugan var innan renoveringen i dåligt skick. Nu står den här i sommarhagen med ett nytt regntätt och elegant lagt vasstak. Bakom renovering och skötsel av stugan står Föreningen Flakabergsstugan .

Ett 50 tal personer med kaffekorgar fanns på plats och njöt af solsken och sommarvärme och spelmansmusiken.

Falköpings turistchef Marie Wennerholm tackade musikanter och alla dem som som bistått vid upprustningen av den gamla stugan och pekade på betydelsen av att ta vara på kulturminnen som denna stuga.

 



Start ] Heljesgården ] Kapellet i Hornborga ] Kultur i Hornborga ] Bygdemusik ] [innehåll ] [ början ]
sidan uppdaterad 2015-04-13

Start ] Innehållet ] Hornborgasjöns Krönika ]